11 oktober 2021

Wat zeggen de cijfers en wat zeggen de bewoners?

Een nieuw concept betekent altijd dat er nieuwe lessen geleerd moeten worden. In Hengelo staan de eerste pilot woningen die opgebouwd zijn uit geWOONhout-modules, gebaseerd op het HOUTbaar HUIS-concept van TBI WOONlab. Deze pilotwoningen worden gemonitord, zodat we ook in de praktijk kunnen zien hoe de woningen zich gedragen. En nog belangrijker: hoe de bewoner de houten woningen ervaart. Linda Braakman, productcoördinator, houdt zich dagelijks bezig met deze data en de doorontwikkeling van onze modules.

“In tegenstelling tot betonnen woningen, hebben zaken als het buitenklimaat en akoestiek een grotere invloed op een houten woning. Hoewel onze modules natuurlijk aan alle wet- en regelgeving voldoen, vinden we het daarom belangrijk om ook de praktijkervaring te toetsen. Om deze ervaring versneld op te doen, wordt zoveel mogelijk data verzameld, geanalyseerd en vastgelegd. Deze data zetten we vervolgens in om het bouwkundig en installatietechnisch ontwerp verder te optimaliseren, om een zo goed mogelijke bewonersbeleving te garanderen”, licht Linda toe.

Gevoel versus cijfers

De ervaring van de bewoners is hierin minstens zo belangrijk als de cijfers. Linda: “Eens per kwartaal verschijnt het verzoek voor het invullen van een feedbackformulier. Hierbij worden de bewoners gevraagd naar hun beleving van de bewoonbaarheid, het binnenklimaat, de luchtkwaliteit en akoestiek. Met deze data wordt context gegeven aan de cijfers door te bekijken of bepaalde overschrijdingen of fluctuaties ook daadwerkelijk als storend worden ervaren. Daarnaast kunnen hierbij ook zaken aan het licht komen die niet vanuit cijfers niet altijd te monitoren zijn”.

Nu én in de toekomst betere modules

Het voornaamste doel van deze monitoring is om de modules door te ontwikkelen, zodat we bij elk project nog betere modules inzetten. Maar ook in de toekomst die wat verder weg ligt, kun je de vruchten hiervan plukken. Linda vertelt wat daarin de ambities zijn: “Doordat we inzicht hebben in het daadwerkelijke gebruik van de installatie en omdat we daar gedegen data-analyse op toepassen, kunnen we in de toekomst het onderhoud aan de installaties van de woningen beter voorspellen. Bovendien kunnen we bij eventuele klachten beter interpreteren waar de oorsprong van het mogelijke probleem ligt. Zo kunnen we problemen hopelijk voorblijven, maar in ieder geval efficiënt en daadkrachtig oplossen”.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: