Terug naar nieuws

Uitgelicht: project De Omloop in Leeuwesteyn (Utrecht)

2 mei 2024

In de nieuwste buurt van Leidsche Rijn is een bijzonder project bijna afgerond: De Omloop. Centraal in het plan staat de gemeenschappelijke binnentuin waar bewoners kunnen tuinieren en elkaar ontmoeten. De naam van het plan De Omloop verwijst naar de gesloten waterkringloop en het sterk circulaire karakter van de woningen. geWOONhout mocht hier tien woningen plaatsen, in samenwerking met Koopmans Bouw. Op dit moment zijn alle woningen verkocht.

Circulair en duurzaam

De Omloop is vernieuwend vanwege het vergaande circulaire karakter. Door de slimme inrichting van de gemeenschappelijke groene binnentuin past De Omloop zich aan de verschillende weersomstandigheden aan. Zo heeft het plan een gesloten waterkringloop, die wateroverlast tijdens piekbuien voorkomt. Er is een zogenoemde wadi die bij piekbuien vol kan lopen en het water vasthoudt. De paden in het plan zijn water doorlaatbaar, evenals de verharde oppervlaktes in de privétuinen van toekomstige bewoners.

Aan de buitenkant herken je de stoere art-decostijl uit de Utrechtse binnenstad, een ontwerp van MeesVisser architecten. Binnenin vind je de gezellige, gezamenlijke binnentuin. In de binnentuin is ruimte voor ontmoeten, samen tuinieren, bewegen, spelen en gezamenlijke activiteiten. De buurtkas zal gebruikt kunnen worden als moestuintje, opslag voor deelgereedschap of als ontmoetingsplek, de bewoners zijn vrij om deze kas gezamenlijk vorm te geven.

De binnentuin van De Omloop is niet alleen een fijne plek voor de bewoners, het is ook een oase voor vogels, insecten en planten. Bij de inrichting is rekening gehouden met het klimaat en biodiversiteit. Er is gekozen voor planten en bloemen die vogels, vlinders en andere insecten aantrekken en de tuin biedt beschutting, rust, voedsel, nestmateriaal en nestgelegenheid.

Woningtype Legno: modules van geWOONhout

Tien woningen op de Omloop zijn van geWOONhout, ze zijn inmiddels geplaatst. De woningen zijn te vinden aan het schuin omhoog lopende Rijdershof. De volledig modulair opgebouwde woning is helemaal van hout: circulair en duurzaam. Dit levert een besparing op van zo’n 70 ton CO2 per woning.

De seriematige ontwikkelde houtbouwwoningen presteren uitmuntend op het gebied van de Building Circularity Index (BCI© van 83%). Dit is een wetenschappelijke index die de mate van circulariteit uitdrukt en onder meer de mate waarin het gebouw demontabel is en de herbruikbaarheid van de toegepaste materialen.

De eengezinswoning is circa 79 – 80 m² groot en heeft naast een woonkamer met open keuken ook een openslaande deur naar de achtertuin. Tevens is op de verdieping de badkamer en één slaapkamer gesitueerd. Deze woningen bestaan uit 5 of 6 modules. De geplaatste woningen hebben allen verwarming middels pvt-panelen en een warmtepomp.

Samenwerkende partijen

Dit project is een samenwerking van gebiedsontwikkelaar AM, MeesVisser Architecten, Koopmans Bouw en geWOONhout. We zijn trots dat we ook hier onze circulaire houten woningen mochten leveren.

Kan ik je helpen?

Bram Bevers,
Manager Klant & Markt

Voor meer informatie over de mogelijkheden.

'Wil je seriematig bouwen in hout? Laten we de mogelijkheden bespreken!'

– Bram Bevers, Manager Klant & Markt bij geWOONhout

Verder lezen

TBI publiceert Jaarverslag 2024

17 april 2025

50-jarig jubileum Boerboom

31 maart 2025

Deniz kocht in Meddo een geWOONhout woning:”Een huis kopen is geen pakje boter”

27 februari 2025

Kom buurten op donderdag 20 maart van 16.30 uur tot 19.00 uur

13 februari 2025