07 april 2021

Nieuwe fabriek voor circulaire houten woningen

Woensdag 7 april onthulden Hans Smit, directievoorzitter TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep, en Gert van Vugt, CEO Sustainer Homes, het bouwbord van de nieuw te bouwen energieneutrale fabriekshal voor geWOONhout in Wehl (Gld.). In deze hal worden vanaf dit najaar kant-en-klare houten woningmodules geassembleerd, waarmee seriematig circulaire houten HOUTbaar HUIS-woningen en (zorg-)appartementen kunnen worden samengesteld. Een geïndustrialiseerde productielijn voor de assemblage van gestandaardiseerde woningmodules van LVL-hout is uniek in Nederland. Het bedrijf streeft naar een volledig C0₂-neutraal proces: van grondstoffen en materiaalgebruik tot aan energievoorziening en transport. Daarmee geeft geWOONhout invulling aan een groenere bebouwde omgeving die bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem, het stikstofprobleem én het woningtekort.

“Iedereen praat over het bouwen met hout. Wij geloven erin. En met deze nieuwe productielijn kunnen we dit ook op grote schaal waarmaken.”
Hans Smit, directievoorzitter Koopmans Bouwgroep

Houtbouw heeft de toekomst

Bijna alles wat van beton en staal is gemaakt, kan ook uit hout worden vervaardigd. Het op grotere schaal inzetten van hout als bouwmateriaal is een doeltreffende methode om de CO₂-uitstoot te verminderen. Hout slaat CO₂ op zolang het gebruikt wordt en is dus beter voor het milieu. Hout is duurzaam, mits goed beheerd, en herbruikbaar. De ambitie van de overheid om in 2050 geheel CO₂-neutraal te bouwen, is haalbaar met houtbouw!

Onderzoek wijst uit dat in een HOUTbaar HUIS 20 ton CO₂ zit opgeslagen, waar een traditioneel gebouwde woning in beton juist 55 ton CO2 uitstoot. Dit geeft een netto verschil van 75 ton CO2 per woning. Daar komt bij dat de keuze voor LVL-hout het mogelijk maakt om 80% minder hout te gebruiken dan bij alternatieve houtbouwsystemen, waarmee we met hetzelfde bos wel 5 keer meer betonnen woningen kunnen vervangen. En doordat de woningen volledig demontabel zijn, kunnen de houten onderdelen bovendien vele generaties worden hergebruikt. Niet voor niets scoort een geWOONhout woning bijna maximaal op de circulariteitsladder.

Bovendien leent hout zich uitstekend voor prefab bouw. Het is licht en sterk en makkelijker te vervoeren dan beton of staal. Hout isoleert ook goed en is van nature brandveilig en temperatuur- en vochtregulerend. Dit zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat. Bijkomend voordeel: monteren op de bouwplaats gaat snel. In een één week staat er een compleet afgewerkte woning met installaties, trappen, keuken, toilet en badkamer.

Industrialisatie en standaardisatie

Bouwen met houten modules begint achter de computer, waar via de principes van parametrisch ontwerpen de losse modules virtueel aan elkaar worden gekoppeld. Sustainer Homes ontwikkelde het bouwsysteem en de ontwerpsoftware, en heeft deze met geWOONhout doorontwikkeld. Van het trapgat en de keuken tot de installaties, badkamer en de keuze voor een schuin of plat dak: alles wordt vooraf bedacht en getekend. De gestandaardiseerde modules van geWOONhout kunnen telkens op andere wijze gestapeld en verbonden worden, zodat er een nieuwe woning ontstaat. Voorlopig wordt er gewerkt met een aantal vaste conceptwoningen en (zorg-)appartementen om richting de uitvoering te kunnen versnellen. Want eenmaal getekend, ligt de productie vast.

“Dankzij de standaardisatie zijn er legio mogelijkheden. En door de kracht van het materiaal is er veel flexibiliteit. Nieuwe concepten ontwikkelen was nog nooit zo eenvoudig.”
Gert van Vugt, CEO en co-founder Sustainer Homes

De productie van de gestandaardiseerde houten woningmodules is geheel geïndustrialiseerd. Onder ideale omstandigheden worden de modules geassembleerd en per elektrische vrachtwagen naar de bouwlocatie vervoerd. Daar hoeven ze alleen nog maar gemonteerd en afgewerkt te worden. Dit scheelt mankracht op de bouwplaats en zorgt voor een efficiënt en snel proces.

Zichtbaar resultaat

In Hengelo heeft Koopmans Bouw recent 4 houten woningen opgeleverd die gebouwd zijn volgens het concept HOUTbaar HUIS van TBI WOONlab. Later dit jaar worden er nog 9 woningen gerealiseerd in Winterswijk en 10 in Groenlo. Alle woningen worden samengesteld uit en gerealiseerd met de circulaire houten woningmodules van geWOONhout.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: