31 januari 2022

Inkopen voor houtbouw zorgt voor boeiende uitdagingen

Een assemblagefabriek voor houten woningmodules beginnen in een tijd waarin hout lastig te verkrijgen is, brengt uitdagingen met zich mee. Vooral inkoop is hierin een belangrijk thema. Cem Celik is inkoper bij geWOONhout en houdt zich bezig met het organiseren van de aanvoer van goederen naar de fabriek. Hij legt graag uit hoe we het toch voor elkaar krijgen onze productie efficiënt, snel en betaalbaar te houden.

Cem: “De grootste uitdaging bij de inkoop van geWOONhout, ligt op dit moment bij de verkrijgbaarheid van hout. Wereldwijd is de vraag naar hout de afgelopen tijd explosief toegenomen, terwijl de productie nagenoeg gelijk is gebleven. Mede door de coronapandemie is er schaarste ontstaan doordat er onder andere veel hout uit Europa naar landen zoals Amerika en China is geëxporteerd. Hier moeten wij momenteel slim mee omgaan zodat de productie niet stil komt te liggen”.

Inkopen voor een productieproces vs bouwprojecten

Hoewel onze woningmodules wel degelijk onderdeel zijn van een bouwproject, is de inkoop aanzienlijker anders volgens Cem. “Ik word vooral enthousiast van het mogen inrichten van de gehele Supply Chain voor een nieuw bedrijf met een heel nieuw concept. Dit houdt in dat ik mij continue bezig houd met het zoeken, vinden en binden van de juiste leveranciers aan ons bedrijf”. Bij geWOONhout bouwt Cem een langdurige samenwerking op met vaste partijen. Hij gaat periodiek om tafel met de betrokken leveranciers om levertijden te actualiseren, contracten te updaten en elkaar prestaties te beoordelen. Op die manier kun je volumes garanderen, wat veelal resulteert in betere prijzen.

Just In Time principe

De nieuwe assemblagehal in Wehl heeft geen oneindige ruimte om voorraden aan te gaan leggen. We moeten dus slim omgaan met het logistieke proces, zo vertelt Cem. “We werken daarom volgens het Just in Time principe; op het juiste moment, de juiste hoeveelheid op de juiste plaatsen laten aanleveren van producten. Hierbij kan er gedacht worden aan het combineren van vrachten, maar ook het zoveel mogelijk prefabriceren. Het vinden van de optimale workflow is daarbij onze missie”. Dankzij onze efficiënte werkwijze en het bezitten van een constante houtvoorraad worden fluctuaties in leveringen opgevangen en ontstaat er geen vertraging in het productieproces. Zo’n optimale workflow is ook interessant voor de leveranciers. Zij kunnen op structurele basis hun goederen aanleveren waardoor zij pieken en dalen voorkomen in hun productieproces én in hun inkomsten.

De toekomst van houtbouw

Inkoper Cem verwacht dat er in de toekomst steeds meer in hout gebouwd gaat worden. Voornamelijk het industrieel seriematig bouwen onder geconditioneerde omstandigheden in fabrieken ziet hij populairder worden. Cem: “Hout is een onuitputtelijke bron, na gebruik herbruikbaar en slaat daarnaast CO2 op. Uiteraard is het van belang dat er duurzaam hout wordt toegepast. Daarom is geWOONhout STIP-gecertificeerd. Dit houdt onder andere in dat we alleen duurzaam hout inkopen wat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. Dat hout is voorzien van een Nederlandse overheid erkend productkenmerk, zoals FSC of PEFC”. Op deze manier assembleren wij onze duurzame circulaire houten modules efficiënt, snel en duurzaam.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: