02 april 2024

Geslaagde brandtest in samenwerking met Promat

Begin maart hebben we in samenwerking met Promat bij Etex in België een uitgebreide brandtest laten uitvoeren. Brandtesten voeren we geregeld uit om onze verschillende configuraties te testen. De resultaten van deze brandproeven dienen Voor Nieman Raadgevend Ingenieurs als basis voor de classificatie van het geteste systeem en worden weergegeven in een classificatierapport. Deze brandtest is specifiek uitgevoerd ten behoeve van de voorbereiding van de productie van onze modules voor de appartementenprojecten.

Succesvolle test

De test was zeer succesvol: de temperatuur van de modules liep constant op, de inbranding van de balken was precies zoals verwacht en na 120 minuten brand was de positie van de platen intact. Een andere doelstelling van de test was de beoordeling van verschillende brandwerende afdichtende materialen ter plaatse van de ventilatiesystemen.

Installatiewerkvoorbereider Gerjan Baan vertelt: “bij brand zullen door de hoge temperaturen de uit PVC vervaardigde ventilatiebuizen al met 5-10 minuten wegsmelten. Om te voorkomen dat er een vlamdoorslag naar de constructieve balk plaatsvindt zijn hiervoor verschillende brandwerende afdichtende materialen getoetst.” We hebben goede verbeterpunten uit deze test gehaald: zo zullen we enkele extra maatregelen nemen, zoals het gebruik van promafoam.

Onderzoek & ontwikkeling

Onze materialen, producten en systemen zijn het resultaat van uitgebreid onderzoek. Projectcoördinator Linda Braakman legt uit: 'bij de ontwikkeling van onze eerste gestapelde woningmodules vindt er een nauw spel plaats tussen constructieve, brandtechnische en akoestische prestaties van materialen. Door van bouwdelen en componenten testopstellingen te maken en deze te toetsen aan bijvoorbeeld geluidoverdracht en inbranding kunnen we exact bepalen wat de prestaties in praktijk zijn.”

Als geWOONhout blijven we volop innoveren en in ontwikkeling. Prachtig hoe onze modules zo stap voor stap breder toepasbaar én nog beter in kwaliteit worden.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: