29 januari 2023

Duurzame en circulaire houtbouw: waar komt ons hout vandaan?

geWOONhout stelt circulaire en modulaire houten woningen samen en is daarmee een duurzame oplossing, passend bij de toekomst. Maar, waar komt dat hout vandaan? Is het wel verantwoord gekapt? Hoe is dat gewaarborgd?

Onze inkoopmanager Cem Çelik geeft een duidelijk antwoord:

“Hout is een hernieuwbare bron, na gebruik herbruikbaar en slaat daarnaast CO2 op. Uiteraard is het van belang dat er duurzaam hout wordt toegepast. Daarom is geWOONhout STIP-gecertificeerd. Dit houdt onder andere in dat we alleen hout inkopen dat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. Al het hout is voorzien van een (door de Nederlandse overheid) erkend productkenmerk, zoals FSC of PEFC. Op deze manier assembleren wij onze duurzame circulaire houten modules efficiënt, snel en volgens de juiste randvoorwaarden."

Bossen zijn van levensbelang. Voor de mensen die er wonen maar ook voor de biodiversiteit en ons klimaat. Daarom is het belangrijk dat deze duurzaam beheerd worden zodat de bossen in goede conditie blijven: nu én in de toekomst. Om dat te garanderen zijn er meerdere keurmerken, zoals het genoemde FSC en PEFC. Laten we daar dieper in duiken!

FSC keurmerk

FSC (Forest Stewardship Council) is het eerste internationale keurmerk voor duurzaam en sociaal bosbeheer. Bij FSC heb je de garantie dat 100% van het hout uit verantwoord beheerde bossen komen. In deze bossen wordt er met beleid gekapt en is er sprake van structurele hergroei. Door het kappen van bomen is er sprake van bosbeheer, wat het gehele bos ten goede komt. Met hergroei waarborg je dat er ook in de toekomst voldoende aanvoer van kwalitatief goed hout is!

Zo blijft hout een hernieuwbare grondstof én een belangrijk onderdeel van de circulaire economie.

Meer weten? Zie ook: https://hierhoutdaarbos.nl/

PEFC

PEFC heeft wereldwijde erkenning en staat voor 100% transparantie en garantie over de herkomst van grondstoffen uit het bos. Dit internationale keurmerk garandeert dat hout- en papierproducten afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos, waarbij aandacht is voor people, planet & profit.

Waar komt ons hout vandaan?

Eén van onze grootste leveranciers is producent Metsä Wood, onderdeel van de Metsä Group. Duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. Ze voeren het door in de gehele linie: van het bos, tot de producten en de bedrijfsvoering. In Finland verwerken zij duurzame ruwe houtgrondstoffen tot houtproducten, zoals LVL (Laminated Veneer Lumber) - wat hoogwaardig gelamineerd fineerhout is. De houten modules van geWOONhout zijn van voor een groot deel van dit gelamineerde fineerhout (LVL) gemaakt. Ons hout komt dus uit Finland.

Meer weten over Metsä Wood? Bezoek hun website >

Per gekapte boom worden er vier jonge bomen geplant om de groei van het bos te garanderen.

Metsä’s hout is afkomstig uit duurzaam beheerde Noord-Europese bossen waar de aanwas groter is dan het verbruik. Het merendeel van het hout dat zij gebruiken komt uit de bossen van de 100.000 boseigenaren van de Metsä Group. Dit moederbedrijf levert ca. 35 miljoen kiemplantjes per jaar aan haar Finse boseigenaren.

Unilin: een tweede leven voor hout
Een andere grote houtleverancier van ons is Unilin en die is ook zeker het noemen waard. Zij produceren spaanplaat, gemaakt van 100% herwonnen hout.

Herwonnen hout is hout en houtafval dat voor een ander niet meer bruikbaar is en ze dus redden van de verbranding. Het krijgt zo een extra leven als materiaaltoepassing! 90% van hun hout is zogenoemd postconsumerhout: het heeft al een productleven gehad en kan bijv. afkomstig zijn uit de bouw- of sloopsector. 10% van het hout is pre-consumerhout: primair houtafval dat ontstaat als bijproduct van bijv. duurzaam bosbeheer of wegbermonderhoud.

Meer weten over Unilin? Bezoek hun website >

STIP-certificering

Cem noemde het al even: geWOONhout is er trots op STIP-gecertificeerd te zijn. Geen enkel ander keurmerk eist wat STIP garandeert: een STIP-bedrijf koopt uitsluitend verantwoord geproduceerd hout en verkoopt dat dus ook.

Waarom zijn al deze certificaten nodig?

Aan de buitenkant kun je niet zien welk hout ‘goed’ is: hout lijkt gewoonweg op hout. Dus je moet vertrouwen op het certificaat van een bedrijf om verantwoord geproduceerd hout geleverd te krijgen.

Alleen bij een STIP-bedrijf weet je dat het hele assortiment bestaat uit verantwoord geproduceerd hout.

Bekijk het STIP-certificaat van geWOONhout >

De eerste stap naar een duurzame gebouwde omgeving is het inzetten van gecertificeerd hout en houtproducten. Door gecertificeerd hout te gebruiken helpen wij ontbossing tegen te gaan en de CO2 opname te verhogen. Hout slaat CO2 op en speelt een belangrijke rol in de strijd tegen de klimaatverandering.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: