02 april 2021

Duurzaam bouwen met hout

Houtbouw heeft de toekomst. Bouwen met hout gaat sneller – in 1 week staat er een woning – en is in prijs vergelijkbaar met bouwen in beton of staal. Bovendien is hout uitermate geschikt voor prefab bouw, waarbij delen vooraf in de fabriek worden gemaakt. Hout is licht en makkelijker te vervoeren dan beton of staal. En ook een groot voordeel van hout: het houdt CO₂ vast en heeft een lage stikstofuitstoot. Hout is duurzaam, mits goed beheerd, en herbruikbaar. geWOONhout ziet in houten woningen dé oplossing voor het klimaatprobleem én het woningtekort. We zetten de cijfers voor u op een rij.

75 ton minder CO₂-uitstoot

Het mooie van bomen is dat ze CO₂ uit de lucht opnemen en zuurstof teruggeven. Deze CO₂ slaan ze op in hun stam en houden ze vast gedurende de levensduur van het uit hout vervaardigde product. Zolang het hout in gebruik is, houdt de boom zijn functie als koolstofreservoir. Onderzoek wijst uit dat in een geWOONhout-woning 20 ton CO₂ zit opgeslagen en dat de realisatie van deze woning 55 ton CO₂ minder uitstoot dan de realisatie van een traditionele woning van beton. Een woning opgebouwd uit geWOONhout-modules vermindert per saldo de uitstoot met 75 ton CO₂.

Biobased met LVL-hout

Hoe langer hout wordt toegepast in houten producten, hoe meer het gebruik van hout bijdraagt aan het verminderen van CO₂ in de lucht. Ook als het bos niet meer bestaat, blijft een boom bijdragen aan de CO₂-opslag. Ondertussen kan er een nieuw, jong bos groeien dat opnieuw CO₂ uit de atmosfeer opneemt. Elke seconde groeit er in Europa 60m³ hout. Daarmee kan 1 woning volgens bestaande (CLT) houtbouwmethodieken gerealiseerd worden en met slechts een derde daarvan een woning opgebouwd uit geWOONhout-modules, die van LVL-hout gemaakt zijn. Het voordeel van LVL-hout is dat er 4x minder hout nodig is dan een vergelijkbaar volume in CLT-hout en het net zo sterk is als houtskeletbouw. Onze houtleverancier plant bovendien voor elke gekapte boom 4 bomen terug, waardoor we een geheel biobased product leveren.

Circulariteit en losmaakbaarheid

In een circulaire economie draait alles om hergebruik, zo min mogelijk afval en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen. Een woning opgebouwd uit geWOONhout-modules heeft een circulariteitsscore van ruim 80% en scoort daarmee 100% beter dan een prefab betonnen conceptwoning en zelfs beter dan traditionele houtskeletbouw met een score van 55%. Dit komt omdat alle onderdelen van een geWOONhout-module na gebruik weer hergebruikt kunnen worden. Omdat we geen gebruik maken van natte verbindingen, hebben onze modules een losmaakbaarheidsindex van 83% en de 17% die overblijft kan duurzaam hergebruikt worden. Dus ook over 30-40 jaar – de levensduur van een gemiddelde woning – kunnen onze modules simpel losgemaakt worden en 100% hergebruikt als grondstof of brandstof. Hout is een hernieuwbare brandstof als alternatief voor fossiele brandstoffen als steenkool, aardgas en aardolie.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: