02 september 2021

Denken vanuit producten in plaats van projecten

Even wennen, maar dé bouwmethodiek van de toekomst. Zo omschrijft projectleider Tommy Zandbergen het bouwen met de houten woningmodules van geWOONhout. In de afgelopen jaren heeft hij meer dan 200 gestapelde en grondgebonden woningen in beton en staalframe gerealiseerd in de rol van uitvoerder en projectleider. Vanaf 2021 worden dat minimaal 200 houten woningen per jaar.

Tommy: “Ik sta volledig achter modulair bouwen. Traditioneel bouwen gaat helaas nog steeds gepaard met veel faalkosten. Door te gaan denken vanuit producten, modules dus, in plaats van projecten kunnen we dat beperken. In de fabriek kun je kwaliteit beter waarborgen en bovendien heb je meer bouwsnelheid omdat je minder buiten werkt”.

De nieuwe bouwmethodiek brengt bij Tommy veel ambitie en enthousiasme naar boven. “Het is gaaf om je gezamenlijk in te zetten voor zoiets nieuws, vooral als het succesvol is. We hebben veel ambities, waarbij de voornaamste is om zoveel mogelijk in de fabriek te doen en zo min mogelijk op locatie. Dat voelt een beetje tegennatuurlijk, want als bouwers zijn we gewend dat een belangrijk en ook groot deel van het project zich buiten bevindt. En toch is het juist dat waar ik de uitdaging zie: je kunt niets op de automatische piloot doen, elke dag is nieuw. Ik daag mezelf en het team elke dag opnieuw uit. Op verbeteringen in de techniek of bouwmethodiek natuurlijk, maar als het gaat om enthousiasme en motivatie.”

De grote voordelen van houtbouw (verminderde CO2-uitstoot en de oneindigheid van de grondsoort) komen voort uit het feit dat het een natuurproduct is. Maar een natuurproduct heeft ook een nadeel: het is gevoeliger voor weersinvloeden. Dat betekent dat het iets meer werkt en dat plaatsing op droge dagen moet gebeuren. Allemaal zaken die even wennen zijn maar niet onoverkomelijk, legt Tommy uit: “Het komt allemaal neer op afspraken maken en vooruit kijken. Waar we in de traditionele bouw nog problemen kunnen oplossen op locatie, is dat hier een stuk moeilijker. We moeten onszelf dus aanleren vooruit te kijken en kritisch te zien bij elk project: wat kan er de volgende keer nog beter, nog makkelijker of nog sneller?”.

Terug naar nieuws

Meer informatieBlijf op de hoogte

Als woningcorporatie, projectontwikkelaar of belegger benieuwd naar de mogelijkheden van de duurzame & circulaire woningen van geWOONhout? Bel Bram Bevers op 06 50 22 67 63 of neem contact met ons op via het contactformulier: